Podľa výsledkov nedávneho štatistického prieskumu každý z nás vyhodil asi 20 kg potravín mesačne. Ako môžete ľahko vypočítať - každý rok každý z nás hodí do koša 240 kg potravín. Stále populárnejšia filozofia „menej odpadu", odkazuje na náš životný štýl a povzbudzuje nás k zmene zlých návykov, čo má za následok znižovanie množstva produkovaného odpadu, a tým aj znečisťovania životného prostredia .

Pozrite si jednoduché spôsoby riešenia problému potravinového odpadu, využite ich a začnite žiť s menej odpadom!

1. Svoje týždenné nákupy si naplánujte.

Ak každý deň pôjdete do supermarketu na nejaké malé nákupy, je najvyšší čas to zmeniť. Najbežnejším dôvodom na vyhodenie veľkého množstva jedla do koša je príliš časté a neuvážené nakupovanie. Vďaka týždenným nákupom  si ľahšie pripravíme nákupný zoznam. Keď ideme nakupovať raz týždenne, môžeme si byť istí, že si nekúpime niečo úplne zbytočné.

2. Dary prírody si sušte sami.

Sušené ovocie, zelenina a huby - tieto sa najčastejšie používajú ako príloha k pripravovaným jedlám. Výrobky dostupné na pultoch obchodov nevystrašia iba cenou, ale aj balením - väčšina z nich je v plastových vreckách, čo negatívne ovplyvňuje ich chuť a výživovú hodnotu. Ak sa rozhodnete kúpiť funkčnú sušičku potravín, môžete ľahko sušiť huby a ďalšie potraviny ako sú napríklad ovocia a zeleniny. Sušičky potravín Vám umožnia pripraviť zdravé, chutné a ekologické prísady do jedál a polievok i na sladké občerstvenie.

3. Kúpte si filtračnú kanvicu

Plastové fľaše sú jedným z najbežnejších odpadov z domácností. Jednoduchým spôsobom, ako výrazne znížiť množstvo plastového odpadu, je kúpiť filtračnú kanvicu, ktorej hlavnou úlohou je dodatočné ošetrenie vody tečúcej z kohútika. Filtračná kanvica šetrí nielen čas strávený nákupom, ale aj peniaze vynaložené na ďalšiu fľašu alebo energiu potrebnú na prevarenie vody!

4. Pripravte si domáce džúsy

Ručne vyrobené domáce džúsy sú oveľa zdravšou alternatívou k džúsom v kartónoch. Napriek zdravému zdaniu nie je príprava zdravého a chutného ovocného alebo zeleninového džúsu taká náročná úloha, ako by sa mohlo zdať. Všetko, čo musíte urobiť, je zaobstarať si jedno z profesionálnych zariadení na prípravu domácich štiav. Odšťavovač je mimoriadne funkčné a energeticky úsporné zariadenie, vďaka ktorému môžeme pripraviť veľké množstvo zdravých ovocných a zeleninových štiav a zo zvyšnej dužiny napríklad domácu pleťovú masku.

Odšťavovač alebo lis na ovocie - ktorý bude lepší?

Odpoveď na túto otázku by mala závisieť od našich individuálnych potrieb a očakávaní týkajúcich sa nového kuchynského vybavenia.

5. Nevarme veľa!

Keď si jedla pripravíme príliš veľa, plytváme ním najviac. Reč je samozrejme o denných jedlách. Kuchynská váha je mimoriadne praktické zariadenie, ktoré je užitočné nielen pri pečení domácich koláčov, ale aj pri príprave obeda či večere. Pomocou potravinovej stupnice bude pre nás jednoduchšie pripraviť správne množstvo zdravého jedla. Žiť v súlade s filozofiou „menej odpadu" nie je ťažké, stačí sa riadiť niekoľkými základnými pravidlami, ktoré pomôžu znížiť množstvo vyhodeného jedla každý deň, a umožnia nám tak lepšie sa starať o životné prostredie a o domáce financie.